Стотици смелчаци от цялата страна за поредна година се хвърлиха в ледените

...
Стотици смелчаци от цялата страна за поредна година се хвърлиха в ледените
Коментари Харесай

След леденото хоро: Кой хвана кръста у нас

Стотици смелчаци от цялата страна за поредна година се хвърлиха в ледените води, с цел да спасят Кръста. Тази година времето беше по-топло от нормалното и ще способства за провеждането на Богоявленския обред на повече места.

40-годишният пожарникар Руслан Мирчев от Стара Загора извади богоявленския кръст от водите на езерото в старозагорския парк „ Йордан Капсамунов “. Общо над 30 мъже скочиха след признака на християнската религия, хвърлен ритуално от Старозагорския митрополит Киприан. И тази година момчетата се хванаха на хоро във водата, пеейки българския химн.

„ Пожелавам на всички да са живи и здрави - фамилията ми и приятелите ми, и на всички хора. Скачам за трети път, само че за първи път го пипвам “, сподели Мирчев. 

Малко по-рано, по традиция, с Велик Богоявленски водосвет митрополит Киприан освети бойните флагове на Старозагорския боен гарнизон. В празничния ден владиката отслужи утренята и св. Златоустова литургия в катедралния храм „ Св. Николай “.

Богоявленският кръст в река Банщица в Кюстендил извади 22-годишният Мирослав Хаджийски от града.

" Всички да са живи и здрави, и сполучлива година ", пожела той на стотиците поданици на града, които наблюдаваха традицията на Богоявление на моста при река Банщица в Кюстендил.

17-годишният Андрей Георгиев извади кръста в Бургас

Празникът стартира с Богоявленски водосвети  в храмовете в Кюстендил, а от 10:30 часа от храма " Успение Богородично " потегли литийно шествие до Железния мост на реката.

Да спасят кръста във водите на Банщица влязоха общо 12 души. 1587 души от община Кюстендил честват на Йордановден, сочи информация на общинската администрация. Името Йордан носят 621 души, 388 дами са наречени Йорданка.

Празнуват още и 192-ма с името Божидар, 75 - Божидара, 33 - Найден.

Секунди бяха нужни на 17-годишния Андрей Георгиев, с цел да извади богоявленския кръст от морето край мостика в Бургас. 

При слънчево време и температура на морската вода 10 градуса в традицията тази година се включиха 62-ма участника. Най-възрастният измежду тях бе на 70 години, а най-младият - на 16 години.

Андрей Георгиев е възпитаник на Профилирана гимназия за непознати езици " Васил Левски ", Бургас. Той показа, че тренира водна топка в тима на " Арена Армеец " в морския град.

Веднага, откакто излезе от морето, той съобщи, че не може да опише с думи вълнението. Сподели още, че за втора година взе участие в улавяне на кръста и си пожела здраве. 

56-годишният Павел Йорданов избави богоявленския кръст, хвърлен във водите на р. Джерман по обяд на 6 януари.  Щастливецът пожела здраве, работи на жп-гара Делян, кръстът бе изваден след траяло 3-4 минути опипване по дъното от 45-те мъже, нагазили във водите на реката. Кръстът хвърли от Наковия мост от отец Георги Паликарски. Младежите играха хоро в реката.

16-годишнията Трендафил Куманов улови кръста на Богоявление в Пазарджик . Това се случи, откакто отец Боян от храма „ Успение Богородично “ отслужи церемониален водосвет. Във водите на река Марица скочиха над 50 млади мъже.

Трендафил е възпитаник в Професионалната гимназия по механо- и електротехника, съобщи БНР. Той изясни, че скача за кръста за трети път, само че го е хванал за първи път.

Младото момче си пожела да е жив и здрав, защото – по думите му, другото се печели. Мнозина целунаха кръста и го даруваха.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР